HdS Zorg biedt huishoudelijke hulp in Barneveld, Voorthuizen, Terschuur, Zwartebroek, Garderen en De Glind.
Zelf Samen Gemeente
In 2015 is er veel in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO veranderd. De gemeente Barneveld heeft zich daarop voorbereid en nieuw beleid geformuleerd. “Zelf Samen Gemeente”. Daarmee wil de gemeente aangeven dat burgers eerst zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven en om problemen daarin op te lossen. Als dat niet lukt vindt de gemeente dat er mensen in de nabijheid, moeten worden gezocht, waarmee ze wellicht samen problemen kunnen aanpakken. En dan, als dat ook niet gaat, is er de Gemeente waar burgers voor hulp kunnen aankloppen.
Algemene voorziening
Huishoudelijk hulp via de gemeente is een 'algemene voorziening' voor huishoudelijk ondersteuning. Om hier gebruik van te kunnen maken moet u voldoen aan de voorwaarden die de gemeente heeft vastgesteld. Meer informatie vindt u op de website van gemeente Barneveld.
Vangnet voorziening
Er is ook een gemeentelijke vangnetvoorziening. Dit betreft de woonondersteuning. Woonondersteuning is bedoeld voor zelfstandig wonende volwassenen met een beperkt vermogen om regie te voeren, zonder huisgenoten die regie en ondersteuning kunnen overnemen. De inwoner heeft hulp nodig bij het structureren en uitvoeren van het huishouden. Er is geen of beperkte leerbaarheid mogelijk door psychische klachten, geriatrische beperkingen, lichamelijke/somatische beperkingen, psychiatrische aandoeningen, psychosociale problemen of een verstandelijke beperking. Om hierop aanspraak te kunnen maken moet men contact opnemen met de gemeente. Men krijgt dan een gesprek om te bespreken of en wat er nodig is. Er volgt dan een beschikking waarin staat wat er wordt toegekend.
Deze woonondersteuning is voor mensen die niet meer in staat zijn om eigen regie te voeren en die dat ook niet meer kunnen aanleren. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met dementie. Woonondersteuning richt zich op het organiseren van het huishouden en brengen van structuur in de leefsituatie. Bepaalde huishoudelijke taken worden geheel of gedeeltelijk overgenomen. Degene die de woonondersteuning gaat uitvoeren, kan mensen dan meer bieden dan alleen hulp bij het schoonmaken. Tot de taken kunnen de volgende activiteiten behoren: de woning schoon en leefbaar houden, stimuleren zichzelf te verzorgen en gezond te leven, overzicht bieden in de invulling van de dagen, overzicht bieden over de inkomende post en bijbehorende acties (geen financiële handelingen), versterken van het sociale netwerk. Dit alles afhankelijk van wat de client zelf nog kan en afhankelijk van hetgeen anderen in hun omgeving nog kunnen betekenen.
Wet langdurige zorg (Wlz)
Wanneer mensen een Wlz-indicatie hebben, en is er ruimte in die indicatie kunnen we huishoudelijke ondersteuning inzetten vanuit de Wlz. Bovenstaande mogelijkheden (algemene voorziening en woonondersteuning) vervallen ook op het moment dat iemand een Wlz-indicatie heeft.
Financieel
Over de huishoudelijke ondersteuning is een eigen bijdrage verschuldigd. De rekening hiervoor ontvangt u via het CAK.